Galerie moderního umění v Hradci Králové

Galerie moderního umění v Hradci Králové se rozsahem a kvalitou svých uměleckých sbírek řadí mezi nejvýznamnější galerie v České republice.

Galerie moderního umění Hradec Králové - zobrazit program

Galerie vytváří, odborně spravuje a zpřístupňuje sbírky českého výtvarného umění od přelomu 19. a 20. století až po díla současných autorů. Stálá expozice ze sbírek galerie a pravidelně obměňované autorské, kolektivní a tématické výstavy seznamují návštěvníky s významnými hodnotami českého moderního a současného výtvarného umění. Galerie rovněž připravuje doprovodné programy k výstavám, přednášky a další kulturní a vzdělávací pořady.

Rodinná vstupenka platí pro dva dospělé a max. 3 děti. Snížené vstupné pro děti od 6 do 15 let, studenti, senioři, držitelé průkazů ISIC, ITIC, EURO<26, KPVU. Volný vstup pro děti do 6 let, studenti dějin umění a výtvarných škol, držitelé průkazů ZTP, novináři po předložení průkazu, držitelé průkazů ICOM, AICA, SVKT, UHS, RG ČR, AMG, AVP, pedagogický doprovod a průvodci cestovních kanceláři jako doprovod.

Vstupenka do Galerie moderního umění platí v den vydání také pro bezplatný vstup do Galerie Vladimíra Preclíka.

Stálá expozice českého výtvarného umění 20. století

Rozsáhlá expozice sleduje vývoj českého výtvarného umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných autorů. Soubor téměř 250 uměleckých děl postihuje neustálé proměny uměleckých směrů, hnutí a tendencí počínaje secesním symbolismem (Jan Preisler, Josef Váchal, Quido Kocián, Ladislav Šaloun) expresionismem a kubismem (Bohumil Kubišta, Emil Filla, Josef Čapek, Václav Špála), přes sociální tvorbu 20. let (Karel Holan, Miloslav Holý, Václav Rabas), imaginativní malbu (Josef Šíma, František Muzika) a surrealismus (Toyen, Jindřich Štyrský, Alois Wachsman, Václav Tikal) v meziválečném období, tvorbu Skupiny 42 (Kamil Lhoták, František Hudeček, František Gross, Jan Smetana, Ladislav Zívr) a nejrůznější podoby geometrické abstrakce (Milan Grygar, Zdeněk Sýkora) a informelu 60. let (Mikuláš Medek, Bedřich Dlouhý, Josef Istler, Robert Piesen) až po novou figuraci (Otakar Slavík, Zdeněk Palcr), grotesku (Kurt Gebauer, Jiří Načeradský) a postmodernu (Antonín Střížek, Michal Gabriel).

Příběh utrpení a nadějí člověka

Soubor sochařských děl Příběh utrpení a nadějí člověka je umístěn na loukách u Stanovic a Žirče, nedaleko od Kuksu.
Někdejší záměr hraběte Františka Antonína Šporka a žirečských jezuitů vytvořit ve volné krajině mezi Žirčí a Kuksem křížovou cestu jako duchovní dominantu zdejší krajiny inspiroval členy občanského sdružení Královédvorští betlémáři k obnovení této myšlenky. V roce 2004 se záměru na vytvoření novodobé křížové cesty ujal prof. Vladimír Preclík, který ke spolupráci přizval další české sochaře, aby společně vytvořili soubor patnácti „zastavení“ Příběh utrpení a nadějí člověka. Tradiční, v minulosti mnohokrát zobrazené náměty jsou zde ztvárněny současnými umělci, s tvůrčí invencí a uměleckou i lidskou zkušeností člověka počátku 21. století. Soubor sochařských děl ve volné přírodě Příběh utrpení a nadějí člověka vznikl postupně v letech 2005 - 2008 s podporou Královéhradeckého kraje a veřejnosti byl zpřístupněn 4. října 2008 na loukách u Stanovic a Žirče, nedaleko od Kuksu.

QR kód


Kontakty

495 514 893, 495 514 894

Adresa

Velké náměstí 139/140
Hradec Králové
50003

GPS souřadnice

50°12'35.122"N, 15°50'3.642"E

Mapa

Mohlo by se hodit
Doporučujeme