Východočeský klub přátel vojenské techniky

Východočeský klub přátel vojenské techniky vznikl v roce 2001 a jeho cílem je obnova a provoz historických kusů vojenské techniky, pořádání závodů a srazů veteránů, jakož i organizování pomoci při živelných pohromách za pomoci vojenské terénní techniky.

 

Veškerá technika, kterou má klub ve svých sbírkách, byla pořizována z prostředků vybraných od svých členů jakož i náklady na udržení perfektního technického stavu, jsou hrazeny pouze tímto způsobem. Exponáty, kterých v současné době eviduje 32 ks, jsou nejen provozuschopné, ale jsou testovány klubovou testační komisí na originalitu, a také krajskou testační komisí z hlediska technického stavu. Veškerá technika je vybavena trvale manipulační SPZ, a proto se může pohybovat po všech pozemních komunikacích. Protože se jedná o vojenskou techniku ( zejména terénní, vyprošťovací, obojživelnou) klub pomáhá v případech obecného ohrožení obyvatelstva, a takto je připraven stát se jednou z dobrovolných složek jednotného záchranného systému. 
Východočeský klub přátel vojenské techniky se pravidelně podílí na přípravě leteckých dnů v Hradci Králové, slavnosti osvobození Hradce Králové – boj o Malšovický most, dále pravidelně na dětských dnech (Šimkovy sady, a pro místní část Rusek, také pro obec Předměřice a přilehlé okolí). A mimo jiné i srazy vojenské historické techniky ve vojenském prostoru v Josefově. Činnost klubu ovšem zasahuje i mimo region, reprezentací na celorepublikových a mezinárodních srazech vojenské historie ( např. Bahna – pod záštitou AČR ).
V neposlední řadě je poměrně nová činnost klubu, spolupráce s Ministerstvem životního prostředí při obnově a ochraně vzácných biotopů v přírodním parku Na Plachtě II. Při této činnosti ( disturbanční opatření – simulací činnosti armády) má klub dle tvrzení MŽP a AOPK Pardubice, dobré výsledky.

QR kód


Kontakty

603 338 265, 603 443 271

Adresa

Rusek 109
Hradec Králové
50003

GPS souřadnice

50°15'23.685"N, 15°51'27.246"E

Mapa

Mohlo by se hodit
Doporučujeme