Impuls Hradec Králové

Středisko amatérské kultury Impuls je specializované kulturně výchovné zařízení pro potřeby místní kultury v Královéhradeckém kraji a odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Jeho základním posláním je vytvářet podmínky pro rozvoj amatérské umělecké tvorby dětí, mládeže i dospělých a podílet se na zkvalitnění nabídky pro aktivní využívání volného času v oblasti kultury.

Na konci roku 1990 došlo i ke zrušení Krajského kulturního střediska v Hradci Králové a bylo rozhodnuto, že oblast zájmových uměleckých aktivit, včetně finanční dotace, bude pro rok 1991 převedena na Středisko amatérské kultury Impuls, aby bylo možné realizovat již naplánované přehlídky, soutěže a vzdělávací akce. Dodatkem ke zřizovací listině byla rozšířena působnost střediska z okresní na krajskou a do Impulsu byli převedeni i někteří pracovníci rušeného KKS. Po roce jim pracovní poměr skončil a Impuls byl znovu zařízením s okresní působností a rozpočtem pro činnost v hradeckém okrese.

 

Impuls od samého začátku neměl jisté, že "přežije" ještě další rok . Někdy to vypadalo maximálně na rok existence, někdy na dva. V polovině devadesátých let se v legislativě uvažovalo i o jeho převedení pod město, konkrétně pod Hradeckou kulturně vzdělávací společnost v Hradci Králové, kde by plnilo funkci "oddělení pro neprofesionální umělecké aktivity" s rozšířenou okresní působností, neboť se v zákoně uvažovalo o odebrání zřizovatelské funkce okresním úřadům. K realizaci těchto změn nakonec nedošlo a Impuls zůstal nadále jako příspěvková organizace okresního úřadu.
 
Na začátku nového tisíciletí, kdy se začala realizovat změna územně správního uspořádání a připravovalo se ustavení krajů, Impuls se znovu ocitl v ohrožení existence. Jako jediné zařízení v České republice tohoto zaměření při soupisu organizací stále vypadával z různých soupisů organizací u nichž se počítalo s převodem pod krajské úřady a znovu tu byla nejistota, jak to se střediskem dál bude. Naštěstí nakonec vše dobře dopadlo a od 1. 1. 2003 se Impuls stal jednou z jedenácti příspěvkových kulturních organizací zřizovaných Královéhradeckým krajem a řízených jeho odborem kultury a památkové péče.

QR kód


Kontakty

495 542 769, 495 545 434

Adresa

Pospíšilova 365/9
Hradec Králové
50003

GPS souřadnice

50°12'46.868"N, 15°50'26.987"E

Mapa

Mohlo by se hodit
Doporučujeme