Hradecká cimbálová muzika

Hradeckou cimbálovou muziku z Hradce Králové zakládal 21.10.1955 absolvent Vysoké školy báňské v Ostravě a člen její cimbálové muziky ing. Eduard Novotný. V tehdejším závodním klubu ZVÚ našel členy smíšeného sboru, kde se pěstovaly i lidové písně

 

V roce 1957 přišel do cimbálovky další primáš a výborný muzikant Jaroslav Šedý, který se po pěti letech vlády Edy Novotného ujal vedení a téměř přes noc se naučil hrát na cimbál, aby cimbálovka mohla fungovat dál. Jaroslav Šedý (r.1920) byl dlouhá léta uměleckým vedoucím muziky. V roce 1958 získala muzika titul vítěze v celostátní soutěži v Bratislavě. To už s muzikou vystupoval taneční soubor s východočeskými tanci pod vedením Jitky Vlárské.
Po celou dobu své existence se v cimbálovce vystřídaly desítky muzikantů a tanečníků, kteří se zúčastňovali a stále zúčastňují (i když v jiném složení) folklorních festivalů. Hrajeme pro všechny lidi s láskou k folklóru. Jezdíme po celé republice, abychom rozdávali radost a štěstí všem, kteří si to zaslouží. Od roku 1990 cimbálovka hraje pod hlavičkou LETECTVA ARMÁDY ČR (v současné době to je VÚ 7214 Čáslav).
V repertoáru muziky jsou písničky z Čech, Moravy, Slovenska, Maďarska, Rumunska i pár cikánských melodií, ale občas si rádi zahrajeme písničky jiných žánrů. 

QR kód


Kontakty

732 617 498,
Mohlo by se hodit
Doporučujeme