Galerie Vladimíra Preclíka

Vladimír Preclík (23. května 1929 - 3. dubna 2008) patří mezi významné představitele českého moderního umění.

Vedle sochařské tvorby se věnoval také malbě, kresbě, grafice a literatuře, byl jedním ze zakladatelů a organizátorů Hořického sochařského sympozia a podílel se rovněž na výchově mladé umělecké generace jako profesor a děkan Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně.

Stálá expozice Galerie Vladimíra Preclíka je sestavena ze soch, obrazů a grafických listů, které umělec daroval Královéhradeckému kraji. Expozice poskyuje návštěvníkům dobrý přehled o jeho vývarné tvorbě, přestože je zde vystavena jen malá část z více než osmi set sochařských děl, která Vladimír Preclík vytvořil. Autorovu všestrannost dokládají vystavená sochařská díla z kamene, z kovu a především ze dřeva, ale i návrhy na některé pomníky nebo obrazy a grafické listy. Mezi exponáty návštěvníci najdou také portréty Vladimíra Preclíka od významných českých umělců - Jiřího Koláře, Adolfa Hoffmeistera, Jiřího Harcuby a dalších. V atriu galerie jsou mimo jiné vystaveny některé portréty ze slavného cyklu Česká avantgarda nebo model Pomníku druhému odboji.

V Hradci Králové se s jeho tvorbou můžeme setkat nejen v Galerii Vladimíra Preclíka, ale také na dalších místech: u hotelu Alessandria je umístěn Květ Polabí (1969), v areálu Klicperova divadla se nachází Antické drama (1998) a portrét Václava Klimenta Klicpery (2002), v nové budově výukového centra ve Fakultní nemocnici je instalován portrét lékaře a vědce Karla Rokitanského (2005) a v katedrále sv. Ducha je od roku 2006 umístěna podobizna sv. Klimenta.

Snížené vstupné pro děti od 6 do 15 let, studenti, senioři, držitelé průkazů ISIC, ITIC, EURO<26, KPVU. Volný vstup pro děti do 6 let, studenti dějin umění a výtvarných škol, držitelé průkazů ZTP, novináři po předložení průkazu, držitelé průkazů ICOM, AICA, SVKT, UHS, RG ČR, AMG, AVP, pedagogický doprovod a průvodci cestovních kanceláři jako doprovod.zavřeno

QR kód


Kontakty

Adresa

Pivovarské náměstí 1245 (první podzemní
Hradec Králové
50003

GPS souřadnice

50°12'27.814"N, 15°49'45.303"E

Mapa

Mohlo by se hodit
Doporučujeme