Dívčí sbor Kantiléna Hradec Králové

Historie dívčího sboru Kantiléna začíná na konci 50. let minulého století, kdy v roce 1958 ve zdravotnické škole v Hradci Králové založila externí učitelka estetické výchovy Eva Špriňarová se 40 děvčaty dívčí pěvecký sbor Mladá píseň.

Toto pěvecké těleso nemělo příliš velkou úroveň, a proto dirigentka vybrala jen 16 nejlepších zpěvaček, se kterými se roku 1962 zúčastnila ústředního kola Soutěže tvořivosti mládeže v Bratislavě. Sbor získal 1. místo. Po tomto úspěchu začal pracovat pod patronátem Kulturního domu ROH v Hradci Králové, který mu tak propůjčil místnost ke zkouškám. V letech 1962 - 1963 zaznamenal sbor prudký rozvoj činnosti a vybudoval si dobrou uměleckou pozici, tehdy měl v repertoáru 28 skladeb.

Zlomem v historii Kantilény bylo období 1995 - 96, kdy došlo k vážné výměně názorů sbormistryně a některých členek sboru. Spor o údajně nekvalitní sborovou přípravu ovlivněnou především zhoršujícím se zdravotním stavem sbormistryně skončil odchodem věkově starších členek Kantilény, které si ponechaly název Komorní sbor Kantiléna a od září 1996 začaly pracovat samostatně pod vedením nového sbormistra Jana Míška. Mladší členky Kantilény a členky přípravného sboru, pěveckého sboru Canzonetta, setrvaly pod vedením PhDr. E. Špriňarové, postupně dostudovaly repertoár původního ženského sboru a v září 1996 založily občanské sdružení pod názvem Dívčí sbor Kantiléna Hradec Králové.

Nové pěvecké těleso brzy sklidilo řadu úspěchů a uznání jak doma, tak i v zahraničí. Tato Kantiléna se ve spolupráci s HKVS Adalbertinum v roce 1996 zasloužila o vznik mezinárodního festivalu Jaro se otvírá s cenou Zdeňka Lukáše. Při konání tohoto festivalu v Chlumci nad Cidlinou v r. 2000 se Kantiléna zúčastnila jako soutěžící a získala zvláštní cenu za vynikající hlasovou kulturu a svěží projev. Stálí příznivci a posluchači přihlíželi zmatku, který vyvolala existence dvou sboru stejného jména. Původní členky sboru nesly rozchod těžce. Nepřestaly doufat, že se vztahy časem zklidní a oba sbory budou v budoucnosti spolupracovat. Naději na urovnání vztahů ukončilo úmrtí Evy Špriňarové v prosinci roku 1999.

Na přechodnou dobu podal sboru pomocnou ruku dirigent Petr Semerák. V letech 2000 - 2005 sbor vedly sbormistryně Hana Langrová a Magdalena Kožnarová, v období 2005 - září 2006 sbor dirigoval Pavel Čapek. Od září 2006 je novým sbormistrem Kantilény Martin Profous. Za dobu své existence nastudoval dívčí komorní sbor Kantiléna přes 500 skladeb nejrůznějších žánrů a období. Vedle vokální tvorby zpívá klasickou sborovou tvorbu českou i světovou, úpravy lidových písní a skladby současných skladatelů. O všestrannosti repertoáru svědčí téměř všechny programy koncertů. Složení sboru bylo a je velice různorodé, vedle žákyň uměleckých škol zpívají ve sboru žákyně základních škol, studentky středních i vysokých škol. Během let se vystřídalo ve sboru na stovky dívek. Věkový průměr je 14 - 25 let.

QR kód


Kontakty

Adresa

Za Lípou 642
Hradec Králové
50009

GPS souřadnice

50°11'58.200"N, 15°52'2.684"E

Mapa

Mohlo by se hodit
Doporučujeme